probleem? swim4fun heeft voor u de oplossing!

Koud water?

Natuurlijk staat zwemmen centraal in de zomermaanden. Maar waarom niet zwemmen buiten deze maanden want dat kan heel goede als u kiest voor zwembadverwarming. Dat betekent dat u het hele jaar door kunt genieten van uw investering, zeker wanneer u ook nog eens kiest voor een zwembadafdekking of - overkapping om de warmte in uw zwembad te behouden, Er zijn diverse mogelijkheden voor het verwarmen van uw zwembad.

Zwembadverwarming met behulp van een warmtepomp

De werking van een warmtepomp is hetzelfde als bij een koelkast of airconditioningsysteem maar dan omgekeerd. Een ventilator zuigt buitenlucht aan. Deze buitenlucht gaat door een warmtewisselaar en dat apparaat is gevuld met gas. Door de lucht wordt het gas opgewarmd en gaat vervolgens naar een compressor. Door het samenpersen van het gas wordt dit gas nog verder opgewarmd waardoor het erg heet wordt. Het superhete gas wordt d.m.v. de warmtepomp door buizen in circulatie gebracht. Langs deze buizen wordt zwemwater gepompt waardoor dit zwemwater wordt verwarmd.

Zwembadverwarming met behulp van zonnecollectoren

Zonnecollectoren geven u een gigantische besparing op uw energierekening want zonne-energie is gratis. Het zwemwater dat door het filter heen gaat wordt door zonnecollectoren gepompt. Daarna wordt dit verwarmde water weer in uw zwembad gevoerd. Het water is daardoor enkele graden warmer geworden. De werking is dus zeer eenvoudig en er kan dan ook niks misgaan. Het zwembadwater kan wat betreft de temperatuur betreft wel zo'n 5 graden warmer worden. Deze investering zal zich behoorlijk snel terugbetalen.

Warmtewisselaar

een warmtewisselaar maakt het mogelijk om het zwemwater snel te verwarmen tot een aangename temperatuur. Hierbij kan men zowel gebruik maken van de centrale verwarmingsinstallatie als van onder andere een zonnecollector of een warmtepomp.

In de warmtewisselaar komen dan een tweetal mediums samen namelijk het te verwarmen zwembadwater en water dat reeds is verwarmd door de centrale verwarming of, de energiezuinige manier, de zonnecollector of de warmtepomp. Er vindt in een warmtewisselaar van een zwembad een tegenstroom plaats van twee verschillende trajecten: het nog te verwarmen zwemwater en het reeds opgewarmde water. Beide trajecten zijn echter van elkaar gescheiden door een dunne scheidingswand. Het warme water geeft haar warmte door deze scheidingswand af aan het zwembadwater om vervolgens weer teruggevoerd te worden naar de verwarmingsbron. Het verwarmde zwemwater wordt eveneens weer terug in het zwembad gepompt.

Men kan een warmtewisselaar inschakelen op momenten dat het nodig is. Men hoeft immers niet lang te wachten voordat het zwemwater op een aangename temperatuur is gekomen. Uiteraard is het wel erg belangrijk dat men een warmtewisselaar gebruikt die is afgestemd op de hoeveelheid te verwarmen zwemwater en de gewenste temperatuur ervan.

Afdekkingen / overkappingen

Een zwembad isoleren is net als bij een huis geen must, maar wel pure winst. Immers energie (warmte) welke reeds in het zwembad aanwezig is moet per definitie graag behouden worden. Aldus een eerste belangrijke (vaak doorslaggevende) reden om voor een afdekking te kiezen. Echter, er zijn meerdere en goede beweegredenen om een afdekking aan te schaffen. Wat te denken van het creƫren van extra veiligheid voor mens en dier rondom uw zwembad? Ook het invallen van blad en vuil wordt tegengegaan doordat dit niet meer rechtstreeks in het water maar op de afdekking zal vallen. Ook de kosten van desinfectie van het zwembadwater worden beperkt, immers niet alleen warmte verdampt maar ook chloor en/of andere desinfectiemiddelen blijven door isolatie langer voor het zwembadwater behouden.

Welke afdekking past in uw situatie het beste? Dat is mede afhankelijk van de gewenste functionaliteit en vorm van het zwembad. De zwembadafdekking gebruikt u telkens weer, jarenlang! De afdekking is direct zichtbaar en bepaalt daarom ook de vormgeving van uw zwembad. De afdekking geeft vorm en kleur aan uw zwembad en moet vaak bediend worden, daarom is een goed werkend en passend systeem belangrijk. In ieder geval een belangrijke overweging vooraf aan de uiteindelijke keuze van de samenstelling van uw eigen zwembad.

warmtewisselaar zwembadafdekking
Warmtepomp


Zonnecollector
Warmtewisselaar
Zwembadafdekking

vuil water?

Er komt ongewenst en ongemerkt een hoop vuil in uw zwemwater terecht. Om uw zwembad zuiver te houden is een filter/pomp installatie noodzakelijk. Om het water goed te kunnen filteren is het toch wel zo dat uw zwemwater regelmatig moet worden rondgepompt. Het zwembadwater gaat eerst uit het zwembad via een skimmer. Dit is het eerste filter. In deze skimmer blijft het grove vuil zoals bladeren en takjes achter. Daarna wordt het water verder gepompt naar uw zandfilter. Het water sijpelt door het filter heen.

Een zandfilter werkt erg eenvoudig. Het water stroomt van boven naar beneden over een zandbed. Alles wat groter is dan een zandkorrel, zoals vliegen en zaadjes, worden tegengehouden door het zandfilter. Onzuiverheden die kleiner zijn dan zandkorrels, zoals algen, worden hierdoor niet tegengehouden.

Wanneer u een 'verse' zandlaag heeft in uw zandfilter dan is de korrelgrootte van het zand 0.4 mm tot 0.8 mm. Omdat er onzuiverheden blijven liggen bovenop de zandlaag, wordt de bovenlaag fijnmaziger dan 0.4 mm. Na verloop van tijd wordt de bovenlaag dus geheel ondoordringbaar. Daarom dient u eens in de tijd het zand in het zandfilter te verversen.

Dan rest nog de vraag wanneer u het beste uw zwemwater kunt filteren. Wanneer u zonnepanelen gebruikt, dan kunt u het overdag doen. Indien u niet over zonnecollectoren beschikt, dan kunt u het beste 's nachts uw zwembad filteren. Dit is namelijk voordeliger door het nachttarief van uw energieleverancier. Hoe warmer het water wordt, hoe meer u dient te filteren om de vorming van algen te voorkomen. Nadat het water gefilterd is, wordt het weer teruggepompt in uw zwembad.

   

Voor elk probleem heeft Swim4Fun de oplossing!